Ο Χάρης Φαλάς συμβουλεύει…
Η ανάρτηση του Χάρη Φαλά στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.
Με την ευκαιρία που δίδεται στις μικρότερες κατηγορίες ποδοσφαίρου για επανέναρξη, στους φίλους προπονητές που ζητούν την άποψη μου επιγραμματικά θα πρότεινα τα εξής:
- Η περίοδος που απομένει, σε καμία περίπτωση δεν ενδείκνυται για βελτιστοποίηση της απόδοσης.
Προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η πρόληψη τραυματισμού, συνεπώς και οι προπονήσεις θα πρέπει να επικεντρωνονται σε αυτό τον τομέα.
Θα πρότεινα να ενταχθεί η δύναμη σαν κομμάτι του προγράμματος (με πιο λειτουργικές ασκήσεις) και με χαμηλή επιβάρυνση (60 – 70%) για low push και low pull τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, όπως επίσης και προπόνηση συναρμογής και ιδιοδεκτηκότητας με μπάλα! (Αγωνιστικά τετράγωνα έως 3′, και με διαλείμματα έως 1,5′ για 3- 5 σετ.
- Ο περιοδισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει τα παιχνίδια σαν προπονητικές μονάδες υψηλής έντασης, ούτως ώστε οι υπόλοιπες προπονήσεις να στοχεύουν περισσότερο σε “qualities” και όχι σε “quantities”
- Καλό θα ήταν να γίνουν οι προπονήσεις μικρότερες σε διάρκεια αλλά και σε ποσότητα (σε σχέση με τις καλυπτομενες αποστάσεις που διανύει ο καθε ποδοσφαιριστής) αλλά παράλληλα να γίνουν πιο ταχυδυναμικές (περισσότερες αγαλακτικές προσπάθειες) με πλήρη διαλείμματα αποκατάστασης.
Για τεχνικοτακτικούς σκοπούς τα παιχνίδια καλύτερα θα ήταν να γίνονταν σε μισό γήπεδο για 15′ max (2 X 7,5′) η SSG σε double box, για 1,5′ με ίσο διαλείμμα και για μέχρι 6 σετ. - Οι προπονήσεις (εάν είναι δυνατή η μέτρηση τους με GPS) να κυμαίνονται στο 30% ενός παιχνιδιού (χωρίς να συμπεριληφθεί το pregame training)
- Μεγάλη εμφάνιση θα πρέπει να δοθεί στην ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΆΣΤΑΣΗ, (Ελαφριά προπόνησης δύναμης για ρύθμιση και αποκατάστασης του ορμονικού συστήματος, ποδήλατο, κυκλικές προπονήσεις στο γυμναστήριο κτλ, αποφεύγοντας τα παραδοσιακά τρεξίματα τα οποία προσθέτουν επιβάρυνση στις αρθρώσεις) αλλά και στην παθητική αποκατάσταση όπως κρύο-θεραπείες , μασάζ και ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ συμπληρωματική αγωγή για υδατάνθρακες και πρωτεΐνη!
- ΚΑΙ ΤΈΛΟΣ, η συμμετοχή και η υπευθυνότητα του κάθε ποδοσφαιριστή ξεχωριστά, ο οποίος θα πρέπει να προσέχει τον εαυτό του, τον ύπνο του αλλά και την διατροφή του!